CMS - Een website bouwen met een Content Management Systeem

Wat is een CMS ?

 
Een CMS of Content Management Systeem is een software oplossing waarbij zonder technische kennis over website development met een WYSIWYG (what you see is what you get) editor een vrij toonbare website kan ontwikkeld worden.
 
Zo'n oplossing maakt gebruik van stijl templates zodat makkelijk een consistente look tussen de verschillende webpagina's bereikt wordt. 
 
Een CMS kun je installeren op je eigen servers van je bedrijf, maar kleinere bedrijven zullen meestal kiezen voor een kant en klare in de cloud gehoste oplossing. 
 
 

Waarom een CMS gebruiken ?

 
Het basisvoordeel van een CMS is dat een communicatieverantwoordelijke binnen je bedrijf die geen ICT deskundige is vlot wijzigingen aan de website kan aanbrengen. Dat staat in contrast tot het gebruik van een webdesign agency waar je voor elke wijziging hen moet aansturen (en betalen). Omdat er dient betaald, en het een andere partij is, gebeuren dan vaak veel te weinig updates op de website waardoor bezoekers van je website hun interesse mogelijk verliezen.
 
 
 
 
 
 

Oplossingsvormen

Waar kun je tussen kiezen ? 
 

 

 

Een public cloud oplossing: Je maakt gebruik van een gehoste, reeds kant en klare technische oplossing met een CMS (Content Management Systeem). Het enige wat je nog moet doen is je website met het – typisch zeer makkelijk te gebruiken – CMS aan te maken. Meestal kun je naast een website ook een webshop aanmaken. Van technisch beheer, beveiliging enz... hoef je je niets aan te trekken – dat wordt allemaal geregeld door de cloud provider.

 

Een open source oplossing: Je krijgt de software uit de community. Best kies je een van de populairs CMS pakketten: Dan zal het immers later mogelijk zijn om zelf de inhoud vlot te wijzigen zelfs als je geen webdesigner/IT-er bent. Je moet nu wel beslissen wie het technisch onderhoud waarneemt, waar dit gehost wordt, wanneer je naar een volgende versie overgaat, enz... Je hebt meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden.  Voorbeelden zijn Wordpress, Joomla, Druppal,...

 

Of je gaat volledig voor maatwerk. Dat kan betekenen dat er veel custom geprogrammeerd wordt. Misschien gebruik je pakketten zoals Adobe Dreamweaver, en is er geen CMS. Dit zal er waarschijnlijk veel mooier en interactiever uitzien dan wat met een CMS mogelijk was. Maar let op: mogelijk trap je in de val dat je steeds afhankelijk bent van het service bedrijf om wijzigingen aan te brengen aan je website. Dit zal veel duurder uitvallen, en mogelijk zit je nu vast aan die dienstverlener