Layout Draaiboek

Gantt style of niet ?

Je kunt je draaiboek in Horizontale lay-out uitwerken. Dat is dan een afgeleide van de stijl in je retroplanning. Technisch gezien is het enig verschil het gebruikte tijdsinterval dat kort zal zijn. Een voorbeeld in Excel gemaakt:
 
 

Waarom al of niet deze layout kiezen ?

 
 

Excelversie wat deftig automatiseren ?

 
Als je dit in Excel probeert, kleur dan NIET manueel de gele blokjes is: Dan kan makkelijk automatisch wat risico op inconsistenties tussen tijdskolommen en de grafische Gantt style voorstelling vermijdt. Ook de dagovergang die al of niet in groene zones gekleurd wordt kan makkelijk automatisch. Voor de geïnteresseerde die reeds handig is met excel: Hieronder wat screenshots van de hoofdzakelijk "voorwaardelijke opmaak" functionaliteit van Excel die hier ingezet werd om te automatiseren.
 

Dag inkleuring

 
Je kunt makkelijk automatisch even en oneven dagen een andere kleur geven. Zet dat eenmalig in een template excel bestand klaar. Selecteer het gebied dat je wil automatisch kleuren. Kies dan Start>Stijlen>Voorwaardelijke opmaak>Nieuwe regel>Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt. Dat is het scherm dat je op onderstaande figuur ziet. In dat scherm verzin je een test die als hij waar is de kleur (hier groene opvulling) automatisch toepast. We hebben dat hier gedaan door de rest uit een deling door 2 te bereken op de datum, en dan te testen of die rest gelijk aan 1 is. Een datum wordt intern als een geheel getal voorgesteld, dus je kunt deze bewerking doen. Als datum kiezen we de datum cel op de eerste lijn van het bereik ($D6). De kolom is vastgezet op $D (anders zou de inkleuring voor de meer rechts gelegen kolommen niet correct werken omdat je dan wegschuift van de D kolom)
 
 

Tijdslijn

 
De tijdslijn bouwen we op met de formule “tijd = tijd vorige cel + tijdsinterval”. 
 

Tijdsbalk

 
Een Gantt-achtige balkjesvoorstelling kan makkelijk automatisch aangemaakt worden met voorwaardelijke opmaak en een custom formule. Het komt erop neer dat je moet testen of de tijdaanduiding bovenaan binnen het interval zit wat in de linker kolommen aangegeven wordt.
 
Merk op dat bij dit laatste we voor de voorwaarde een combinatie maken van “>=” en “<”. Dit laat ons toe geen correctie van “-1” te moeten toepassen (wat anders noodzakelijk is om een overeenstemming te hebben tussen tijdsduur en aantal tijdsblokken). Oorzaak hiervan is dat de tijdsaanduiding niet gebeurt op de scheiding tussen 2 tijdstippen maar op de tijdsblokken zelf. De interpretatie is dan ook dat de tijdsaanduiding slaat op het begintijdstip van het betreffende tijdsblok.
 
 

Verticale lay-out

Bij draaiboeken zul je vaak zien dat men niet voor de horizontale layout kiest maar voor een verticale lay-out. 
 
 

Waarom een verticale layout kiezen

 

Een voorbeeld in verticale layout

 
 
 

Technical running order draaiboek

 
Indien je event een audio visuele podium component van enige complexiteit heeft moet je het draaiboek opsplitsen: Je hebt een versie nodig voor de AV operatoren. Men spreekt hier vaak over "technical running order".  Hieronder een nog vrij eenvoudig voorbeeld